Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn

Alle apparaten in je huishouden die water gebruiken, moeten vroeg of laat ontkalkt worden. In water zit veel kalk. Het kalk blijft op verwarmingselementen van je apparatuur zitten, waardoor deze elementen op den duur niet meer voldoende warmte af kunnen geven. Dit is het duidelijkst waar te nemen bij je waterkoker. Heb je deze nog nooit ontkalkt? Meestal is het verwarmingselement zichtbaar en je zult zien dat deze dan geheel bedekt is met kalk. Je waterkoker moet je dan dringend ontkalken. Hiermee bespaar je op stroomkosten. Want een verwarmingselement dat aangetast is door kalk, doet er langer over om heet te worden. Je waterkoker ontkalken kan je het beste doen met schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn, het beste ontkalkingsmiddel

Schoonmaakazijn is gemaakt van natuurazijn. Het heeft alleen een extra bewerking ondergaan. Natuurazijn wordt gemaakt van wijn, dat tijdens het gisten bloot is gesteld aan zuurstof. Het alcohol is vervolgens in azijnzuur omgezet. Dit azijnzuur wordt met water aangelengd en vervolgens ontstaat natuurazijn. Azijn heeft als belangrijkste kenmerken dat het ontvet en ontkalkt. Je waterkoker ontkalken is dan ook in een oogwenk gebeurd. Zonder dat je daarvoor allerlei ingewikkelde en dure schoonmaakmiddelen voor nodig hebt.

Ontkalk als volgt:

Giet een deel water in de waterkoker en een deel schoonmaakazijn. Breng het water aan de kook en laat het, wanneer je waterkoker dit toelaat, eventjes doorkoken. Vervolgens verwijder je het water en spoel je de waterkoker goed af met koud water. Bij ernstige verkalking van het element herhaal je deze stap een aantal keren. Maak vervolgens de waterkoker van binnen goed schoon met een sopje met afwasmiddel.

Waterhardheid per gemeente

Online kan je uitzoeken wat de waterhardheid is in jouw gemeente. Het is allereerst gewoon leuk om te weten. Daarnaast kom je er dan ook achter wat je apparaten te verduren krijgen. De hardheid van leidingwater in Tiel is het hoogst gemeten van het land. In Apeldoorn is de hardheid het laagst. Het water is daar zeer zacht.

Kosten van schoonmaakazijn

Azijn is spotgoedkoop in vergelijking met andere ontkalkingmiddelen. Een liter azijn kan je voor iets meer dan €1,- al bestellen. Doe dit bij voorkeur online en bestel meerdere flessen in een keer. Hiermee bespaar je veel geld.