Schoonmaaktips met schoonmaakazijn

Sommige verhalen uit de oude doos zijn het meer dan waard om eens goed afgestoft te worden, omdat we er tegenwoordig nog veel plezier van kunnen hebben. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van schoonmaakazijn bij het reinigen van zaken in en om het huis. Enkele tientallen jaren geleden had elke huisvrouw naast zeep en soda ook een fles schoonmaakazijn op de plank staan. Het gebruik van dit middeltje is echter in de laatste jaren sterk afgenomen. Dat is vreemd, want schoonmaakazijn is nog steeds voor een groot aantal schoonmaakklussen prima te gebruiken.

Het ontkalken van huishoudelijke/keukenapparatuur

Het huishoudelijke klusje waarbij het gebruik van schoonmaakazijn zeer bekend is, is het ontkalken van apparaten zoals koffiezetapparaten, waterkokers, maar ook wasmachines. De ontkalkende werking van schoonmaakazijn verlengt de levensduur van deze apparaten. Wie ooit wel eens in het binnenste van een waterkoker heeft gekeken heeft gezien dat er kalkaanslag ontstaat op het verwarmingselement. Dit proces is heel verklaarbaar doordat het (Nederlandse) water veel kalk bevat dat zich afzet op het element. Schoonmaakazijn lost de kalk op en op die manier is de waterkoker gedurende lange tijd bruikbaar.

Chroom behandelen met schoonmaakazijn

Chroom raakt door de afzetting van kalk snel aangetast. Een goede manier om deze kalkafzetting te verwijderen en het chroom weer te laten glimmen is door gebruik te maken van schoonmaakazijn. Doordat schoonmaakazijn, zeker als het enigszins verdund wordt toegepast, minder agressief is dan veel andere schoonmaakmiddelen zal het chroom langer mooi blijven. Uiteraard moet ook wanneer er voor het reinigen van chroom gebruik wordt gemaakt van schoonmaakazijn naderhand goed worden nagespoeld. Azijn is namelijk van zichzelf zuur en dus schadelijk voor het chroom wanneer dit er te lang aan wordt blootgesteld.

Ruiten reinigen met schoonmaakazijn

Een toepassing van schoonmaakazijn die regelmatig wordt gebruikt is het toevoegen van een scheutje azijn on het water waarmee de ramen worden gezeemd. Wanneer u ruiten wilt hebben die schoon worden zonder strepen is dit zeker het proberen waard.