Koffiezetapparaat met azijn schoonmaken

Het standaard koffiezetapparaat raakt langzaamaan wat in de vergetelheid door de opkomst van machines waarbij je op een snellere manier koffie kunt zetten. Dat is jammer want échte koffie zet je natuurlijk nog steeds met een degelijk 'ouderwets' koffiezetapparaat. Over het algemeen wordt er in een koffiezetapparaat gebruik gemaakt van een koffiefilter met daarin gemalen koffiebonen. Een traditioneel koffiezetapparaat verschilt op een groot aantal punten met bijvoorbeeld een Senseo, maar er is één probleem waarmee zowel het 'gewone' koffiezetapparaat als de Senseo mee te kampen heeft: kalkaanslag. Bij het koffiezetten wordt namelijk water verwarmd, waardoor de afzet van kalk dat zich in het water bevindt wordt gestimuleerd. Dit kan er toe leiden dat er kalkdeeltjes in de koffie terechtkomen, en dat is natuurlijk verre van lekker. Niet alleen tast kalkafzetting de kwaliteit van de koffie aan, ook het koffiezetapparaat zelf gaat hier op den duur aan ten onder. Gelukkig zijn er mogelijkheden om hier iets aan te doen.

Ontkalken: gaat u voor de goedkope of de dure variant?

Omdat koffiezetapparaten nu eenmaal regelmatig moeten worden ontkalkt zijn een aantal slimme ondernemers op dit gegeven ingesprongen. Zij bieden producten aan om een koffiezetapparaat mee te ontkalken. Naast een boel gebakken lucht en de daarbij behorende grote woorden valt bij deze producten vaak met name het prijskaartje op. De vraag is echter of u de bedragen die worden gevraagd wel moet willen betalen. Het antwoord is nee, want wat de aanbieders van ontkalker niet vertellen is dat er een goedkoop alternatief is dat u misschien al wel in uw keukenkastje hebt staan: schoonmaakazijn.

Hoe ontkalkt u een koffiezetapparaat?

Het ontkalken van een koffiezetapparaat is een eenvoudige handeling. U gooit een paar theelepels schoonmaakazijn met wat water in het koffiezetapparaat, laat dit voor ongeveer de helft doorlopen en vervolgens zet u het apparaat drie kwartier uit. Na drie kwartier laat u de rest doorlopen en het is geregeld. Na afloop moet u het koffiezetapparaat wel een paar keer goed doorspoelen voor gebruik!