Azijn weetjes

Azijn kent veel soorten toepassingen en wordt al decennia lang gebruikt. Voor onze voorouders was azijn, samen met groene zeep, hét schoonmaakmiddel en middel voor allerlei problemen. Azijn wordt vandaag de dag als conserveermiddel gebruikt, als schoonmaakmiddel maar ook als levensmiddel. Maar in hoofdzaak is azijn een levensmiddel. Gegiste producten gaan, wanneer de juiste bacteriën aanwezig zijn, verzuren. We denken dan speciaal aan bepaalde vruchten zoals druiven. Azijn wordt dan meestal ook van wijn gemaakt. Komt er zuurstof tijdens de rijping van vruchten in het vat, dan wordt de aanwezige alcohol in azijnzuur omgezet.

Schoonmaken met schoonmaakazijn

Gooi alle chemische schoonmaakmiddelen uit huis. Niet alleen zijn ze duur en is het niet goed voor je gezondheid en het milieu, schoonmaakazijn is net zo effectief en velen malen goedkoper. Al in de tijd van onze voorouders was schoonmaakazijn hét schoonmaakmiddel. Samen met groene zeep. Schoonmaakazijn ontvet en ontkalkt. Daarnaast verdelgt het bacteriën en schimmels. Dat lukt met chemische schoonmaakmiddelen lang niet altijd!

Wasverzachter

Azijn kan prima in plaats van wasverzachter voor in de wasmachine gebruikt worden. Sterker nog, het is een beter alternatief. Azijn lost kalk in water op. Kalk in kleding maakt kleding hard. Door een scheut azijn in het vakje bestemd voor het naspoelwater te gieten, ontkalk je de machine en verzacht je meteen je kleding.

Luchtverfrisser

Nare luchtjes in je huis verwijder je prima met schoonmaakazijn. Heb je gekookt en blijft er een nare lucht hangen? Doe wat azijn in een pannetje met water en breng dit aan de kook. Laat het een kwartiertje doorkoken en de nare lucht in je huis verdwijnt. Je kunt met schoonmaakazijn ook prima je tapijt of stoffen bank verfrissen. In stof blijven geurtjes namelijk gemakkelijk hangen.

Ontkalken van machines

Hierboven schreven we al over het gebruik van azijn als wasverzachter en als ontkalker van je wasmachine. Met schoonmaakazijn kan je daarom ook goed je apparatuur ontkalken. Denk aan je koffiezetapparaat of Senseo maar ook je wasmachine en douchekop kan je hiermee ontkalken. In plaats van schoonmaakazijn voor je koffiezetapparaat of Senseo kan je ook gewoon natuurazijn gebruiken. Het voordeel daarvan is dat je de apparaten minder lang na hoeft te spoelen, voordat de azijngeur in zijn geheel verdwenen is.