Azijn als conditioner of shampoo

We kennen schoonmaakazijn als prima alternatief voor bestaande, vaak chemische schoonmaakmiddelen. Schoonmaakazijn ontvet en ontkalkt. Het is goedkoper en even effectief als diverse, agressieve schoonmaakmiddelen die er in de winkels verkrijgbaar zijn. Azijn kun je gebruiken voor allerlei huishoudelijke zaken. Maar wist je dat azijn zelfs als conditioner of shampoo gebruikt kan worden? Met name appelazijn wordt veel gebruikt als alternatief voor shampoos voor het haar of conditioners. Niet alleen reinig je hiermee grondig je haren, ook heeft het een gunstige werking op het hoofdhuid. Daarnaast voorkomt het zelfs allerlei huidproblemen die mede ontstaan door het gebruik van kunstmatige shampoos en conditioners.

Shampoo op basis van azijn

Bij voorkeur gebruiken we hiervoor appelazijn. Dit combineer je met water. Een gedeelte van allebei is voldoende (dus een deel water en een deel azijn). Deze natuurlijke shampoo reinigt je haren zeer grondig. Dit dankzij het zuur dat in azijn zit. Azijn lost vetten op. Eventueel voeg je een klein beetje parfum toe aan het geheel, zodat je haren fris blijven ruiken. Zorg ervoor dat je de azijnresten goed wegspoelt met voldoende water. Zo blijven eventuele azijngeurtjes niet in je haren zitten.

Haren krijgen meer glans met azijn

Appelazijn staat er ook om bekend dat het haar mooier maakt. Dankzij appelazijn gaan de haarschubben sluiten, waardoor het haar zachter aanvoelt en meer glanst. Of het echt zo is, is de vraag maar men zegt dat appelazijn de haargroei zelfs bevordert. Zorg er trouwens voor dat je je hoofdhuid ook goed insmeert tijdens het wassen met appelazijn. Mocht je onderstaande hoofdhuidproblemen hebben, dan kan je deze verminderen of zelfs weghalen door je hoofdhuid goed te masseren met azijn:

  • Haaruitval
  • Hoofdschilfers
  • Jeuk
  • Roos

Wat kost schoonmaakazijn?

De kosten voor een fles azijn zijn haast te verwaarlozen. De prijs van schoonmaakazijn ligt bijvoorbeeld net iets boven de €1,- per liter fles. Bestel je deze flessen online, dan bespaar je daarmee meestal nog meer geld.