Aangekoekte pannen schoonweken

Vrijwel iedereen krijgt wel eens te maken met een pan waarvan de bodem flink is aangekoekt. Met geen mogelijkheid krijg je deze pan weer terug in originele staat. Je hebt van alles geprobeerd. Kijk uit met het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en gebruik al helemaal geen schuursponzen om je pan weer schoon te krijgen. Hiermee beschadig je de pan, lost een eventuele antiaanbaklaag op en zul je na een volgende keer koken opnieuw met hetzelfde probleem zitten. Naast dat chemische schoonmaakmiddelen duur zijn, zijn ze ook nog eens schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Aangekoekte pannen kun je daarom het beste schoonmaken met gewoon schoonmaakazijn. Met schoonmaakazijn kan je vrijwel alles schoonmaken en het is goedkoper. Azijn lost vetten en kalk op. Datgene wat dure, chemische schoonmaakmiddelen ook doen.

Pan schoon koken met azijn

Azijn lost vetten even goed en zelfs beter op dan de meeste schoonmaakmiddelen. Die schoonmaakmiddelen zijn doorgaans ook nogal duur. Daarnaast is het geen prettig idee dat je chemische middelen gebruikt voor een pan waarmee je later weer gaat koken. Onvermijdelijk blijven er piepkleine chemische bestandsdelen achter in de pan, zelfs wanneer je deze nadien goed hebt afgespoeld. De oplossing is heel simpel: Gebruik schoonmaakazijn om je aangekoekte of aangebrande pan weer schoon te krijgen.

Stappenplan

Breng in de pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Giet vervolgens een flinke scheut azijn bij het water dat aan de kook is. Laat het water minimaal vijftien minuten koken. Vervolgens pak je een afwasborstel (geen schuurspons!) en voeg je afwasmiddel toe aan het water. Na een goede borstelbeurt is je pan weer als nieuw.

Het schoonmaakazijn goed wegspoelen

Schoonmaakazijn is dan wel niet schadelijk voor je gezondheid, toch wordt er meestal parfum aan toegevoegd om het lekkerder te laten ruiken. Spoel de pan na afloop dan ook goed af met voldoende water. Dit voorkomt dat je eten straks naar schoonmaakazijn gaat ruiken.